Viete si správne pripraviť čaj?

Autor:

Dátum: 2019-08-05 16:11:16

Ako sa vyjadril istý dávny čínsky cisár, čaj je „rosa nebies“. Čaje sú pre naše telo a zdravie skvelé, sú bohaté na antioxidanty, látky odstraňujúce z tela nahromadené jedy a toxíny. Je to zároveň prírodný osviežujúci nápoj a vzhľadom nato, že nemá žiadne kalórie, je to ideálny nápoj, po ktorom sa budete cítiť dobre a vyzerať lepšie.

Na trhu je dnes možné nájsť nespočetné množstvo druhov. V základe poznáme čierny čaj, zelený čaj, biely čaj, červený čaj, žlný, pu´erh, jazmínový čaj, bylinkové čaje ako šípkový, mätový, lipový, ovocné čaje. No nie je čaj ako čaj. Asi každý vie, že sypaný čaj zložený zo sušených lístkov je oveľa kvalitnejší ako bežné čajové vrecúška či instantné čaje. Preto odporúčame kúpiť radšej kvalitnejší čaj v špeciálnom obchode alebo si lístky na čaj počas leta a jesene nezberať a usušiť sám.

V neposlednom rade je dôležitá príprava čaju. Aj ten najkvalitnejší čaj je možné nesprávnou prípravou znehodnotiť. Treba mať na pamäti, že čaj nevaríme ako sa bežne hovorí, ale vylúhujeme. V prípade, ak sa čaj lúhuje príliš dlho, stúpa podiel kofeínu a zároveň klesá množstvo antioxidantov. V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť ako dlho by sa jednotlivé druhy čajov mali lúhovať a akou teplotou vody sa zalievať.

Druh Teplota vody Doba lúhovania
Čierny 95 – 100°C 3 – 4 minúty
Zelený 60 – 80°C 1 – 3 minúty
Biely 80 – 90°C 5 minút
Žltý 80°C 3 minúty

Mlieko v čaji:
U nás znie táto kombinácia pomerne exoticky, vo svete to zas až taká zvláštnosť nie je. Mlieko výborne dopĺňa hlavne chuť indických a cejlónskych čajov.

 

Je cukor hriech?
Väčšina odborníkov tvrdí, že naozaj dobrý čaj sa dá piť jedine bez cukru. Liberálnejší čajomilci nemajú nič proti veľmi malému množstvu kvalitného cukru, ktorý môže pomôcť rozvinúť chuť.

 

Tip pre Vás: Vychutnajte si svoj obľúbený čaj z originálneho hrnčeka https://ahooy.sk/katalog-produktov/hrnceky